Oczywiście, czas przez jaki możemy przechowywać herbatę zależy od wielu czynników a jednym z nich jest sposób przechowywania. Na naszej stronie, pisaliśmy niedawno o wadach i zaletach różnego przechowywania herbaty - polecamy lekturę.
Kolejnym czynnikiem, który ma wpływ na długość przechowywania herbaty, jest jej rodzaj.
Herbaty zielone i białe mają zwykle krótszy termin przydatności do spożycia niż inne rodzaje herbat. Przyjmuje się, że wynosi on 12 miesięcy. Oczywiście, są gatunki herbaty zielonej np. Longjing, które tracą swoje właściwości już po 6 miesiącach. Herbaty czarne przechowywać możemy nawet 5 lat. Herbaty z rodziny Pu'Er 10 lat i więcej (im starszy Pu'Er tym bardziej wysublimowany smak). Herbatę oolong palony przechowamy 10 lat (niepalony do 2 lat). Dla Yerba Mate termin ten wynosi ok. 2 lat.
Od 2014 r we władzach Unii Europejskiej trwają dyskusje nad usunięciem z opakowań kawy, herbaty, cukru, octu, makaronu czy mąki napisu "Należy spożyć do". Jest to tłumaczone częstym wyrzucaniem przeterminowanej żywności mimo, że nadaje się ona nadal do jedzenia. Czy uda się przeforsować to postanowienie, pokaże koniec 2015 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz