poniedziałek, 2 marca 2015

Jak dbać o matero oraz rodzaje matero

Każdy kto rozpoczął swoją przygodę z piciem yerba mate natknął się na matero. To naczynie do parzenia yerba mate, które może być wykonane z tykwy, drewna, rogu czy kopyta bawołu a nawet ceramiki. W zależności od materiału z jakiego jest wykonane, często posiada inną nazwę. To również materiał decyduje o tym, jak dbać o matero czy jak z nim postępować przed pierwszym użyciem, aby jak najdłużej cieszyć się doskonałym smakiem yerba mate.


Guampa
Nazwa pochodzi od słowa "gwampa", które w języku keczua oznacza róg. Tak nazywne jest również naczynie wykonane z rogu lub kopyta bawołu. Może służyć jedynie do przygotowania terere czy yerba mate na zimno. Gdybyśmy ziele w nim zalali gorącą wodą, naczynie by pękło. Spotykamy guampa pokryte skórą czy też z metalowymi ozdobami. Przed pierwszym użyciem guampa, warto pozostawić je w wodzie z domieszką alkoholu na 24h, po czym opłukać. Są one wykonywane ręcznie, zazwyczaj w niewielkich, rodzinnych pracowniach i ich cena może niejednokrotnie zaskoczyć.

Calabasa
Jest to matero wykonane z owocu tykwy pospolitej. Jest wręcz idealne do przygotowania yerby, ponieważ jego charakterystyczny kształt sprawia, że ciepło idealnie rozchodzi się po naczyniu.
Przed pierwszym użyciem, należy wykonać curado, które zahartuje nasze matero.
Do połowy wysokości naczynia wsypujemy yerbę i zalewamy gorącą wodą. Taki napar zostawiamy na ok. 12-24h. Po tym czasie wylewamy napar i łyżeczką delikatnie wyskrobujemy pozostałość po miąższu uważając, aby nie uszkodzić ścianek naczynia. Nawet minimalne pęknięcie może powodować wyciekanie yerby. Środek przepłukujemy ciepłą wodą a zewnętrzną część smarujemy cieniutką warstwą oliwy.  Pozostawiamy do wyschnięcia.
Przy używaniu calabasy należy uważać, aby woda nie dostała się pod metalowy pierścień, gdyż naczynie zacznie nam od tej strony pleśnieć.

Pamiętajmy, aby calabasę przed każdym użyciem sparzyć wrzątkiem i nie pozostawiać z wilgotnymi fusami w środku, gdyż może zacząć rozwijać się pleśń.
Nie zapominajmy, aby co jakiś czas przecierać zewnętrzną część matero oliwą w celu zapobiegania pękaniu.

Porongo
Matero wykonane z górnej części owocu tykwy. Przed pierwszym użyciem postępujemy podobnie jak w wypadku calebasy, jednak nie ma tutaj potrzeby wydłubywania resztki miąższu ze środka naczynia. Ścianki porongo są grube i osiągają grubość nawet 1 cm. Zazwyczaj do porongo stosuje się specjalny stojak, w którym opiera się naczynie.
Matero to jest odporne na pękanie, więc nie ma konieczności nacierania naczynia oliwą

Matero ceramiczne lub gliniane
Najbardziej praktyczny typ matero. Nie pęka, nie pleśnieje. Jest dostępne w dużym wyborze kolorów i umiarkowanej cenie. Nie wymaga tylu zabiegów pielęgnacyjnych jak tradycyjne matero. Może być myte tradycyjnie lub w zmywarce. Idealne dla osób zaczynających swoją przygodę z piciem yerby. Jest jednak pozbawione całej "otoczki" związanej z rytuałem picia yerba mate.

Matera drewniane (Algarrobo, Drewno cytrynowe, Lapacho oraz Palo Santo)
Matera wykonane z różnych odmian drzewa w tym cytrynowego, Algarrobo oraz z "Drzewa Świętego" (Palo Santo)- najpopularniejszym gatunkiem jest tutaj gajkowiec lekarski.
Wadą tego typu matera jest dość częste pękanie, dlatego trzeba pamiętać o konserwowaniu naczynia oliwą, jak i przenikanie smakiem yerba mate drewna. Jeśli zmienimy smak pitej yerby, często przez długi czas będziemy czuć posmak wcześniej pitego naparu.

Caa (matero z bambusa)
 Jako, że bambus nie chłonie wody, naczynia te są niezwykle wytrzymałe i nie wymagają dodatkowych zabiegów konserwujących. Nie pękają łatwo. Stosowane są zwykle do picia terere.



Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

1 komentarz:

  1. Serwis https://serwisagd-technik.pl/ uratował mój weekend naprawiając zepsutą zmywarkę. Szybko, sprawnie i za rozsądną cenę. Gorąco polecam ich usługi!

    OdpowiedzUsuń

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML